Canlı nedir?
Konumuz 'dünya dışında yaşam' olduğuna göre bizim dünya dışında yani uzayda ne aradığımızı bilmemiz gerekiyor. Biz, en ilkel yaşam formlarından zeki canlılara kadar her tür canlıyı, yaşam formunu arıyoruz. Asıl hedef zeki canlı bulmak gibi görünse de ilkel bir yaşam formunu keşfedebilmek bile kuşkusuz büyük bir başarı olacaktır. Burada astronomlara düşen görev ise 'Evrende nerede, hangi şartlar altında yaşam oluşabilir ve gelişebilir?' sorusunun cevabını bulmaktır. Peki canlı nedir?
Canlı, organize olan ve bu organize karakteri sayesinde de kendi devamını sağlayabilendir. Kendiliğinden çeşitli kimyasal tepkimeleri gerçekleştiren, bu tepkimeler sayesinde yapı taşlarını kendisi oluşturabilen veya gerektiğinde bunları yıkabilen, üreyebilen, içinde bulunduğu koşullardan haber alabilen ve bunlara karşı tepkiler oluşturabilen ve en önemlisi de, bunların hepsini yapabilmek için mutlaka enerjiye ihtiyaç duyan her şey "canlıdır".
Canlıların kabul gören 3 temel ayırt edici özelliği;
(1) beslenme, (2) üreme ve (3) etraflarında olup bitenden haberdar olma (duyumsama) olarak sayılır. Bunların hepsinin temelinde ise, bir enerji gereksinimi vardır. Örneğin; bazı kristallerin de kendi kendilerine büyüdükleri bilinmektedir. Ancak gelişmek, üremek ve diğer her şey için, canlılar mutlaka enerjiye ihtiyaç duyarlar.
Çeşitli yaşamsal fonksiyonların ortaya çıkması, canlıların doğal yapısal özelliklerinin bir sonucudur. Örneğin beslenme, hücrenin canlı yapısının devamı ve işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olarak ortaya çıkmıştır.
Dünya üzerinde bulunan tüm canlılar, DNA ve/veya RNA olarak bilinen nükleik asitleri taşırlar. Bu moleküller, yeni bir neslin meydana getirilebilmesi için gerekli olan bilgiyi depolar. Cansız varlıklarda ise, kendiliğinden çoğalma (üreme) söz konusu olmadığı için, bu tip bir bilginin depolanma gereksinimi de yoktur.
Artık ne aradığımızı biliyoruz. Biz 'bildiğimiz türden yaşam'ı arıyoruz. Bilmediğimiz türden bir yaşamla karşılaşma olasılığımız her zaman olsa da yaşam arayışımıza bir yerden başlamak zorundayız ve biz 'bildiğimiz' bir yerden başlıyoruz.